duminică, 23 octombrie 2011

Spălat şi iar spălat

Spălatul este poate partea mai puţin agreabilă a scutecelii şi este probabil cea care sperie cel mai tare la început, dar ea va ajunge în curând să facă parte din rutina dumneavoastră, iar peste vreo două săptămâni vă veţi gândi cu plăcere la scutecele curate pe care le strângeţi de pe sfoara de uscat.
Datorită faptului că există maşină de spălat, lucrurile sunt mult mai simple decât odinioară.
Pe site-urile străine de specialitate, veţi găsi expuse două metode. Păstrarea scutecelor într-un recipient cu apă şi cu oţet sau, pur şi simplu, fără vreo înmuiere prealabilă, (eventual cu puţin bicarbonat, pentru înlăturarea mirosului neplăcut) aşteptând momentul spălării.
În ambele cazuri este nevoie de un recipient cu o capacitate de vreo 15 litri (sau chiar mai mare, dacă ţineţi scutecele mai mult timp), cu capac. În cazul în care preferaţi să le înmuiaţi în apă, este obligatorie folosirea unei încuietori ermetice, pe care să nu o poată deschide copiii mai mici. (Atenţie! Au existat cazuri de înec.)
Înmuierea prealabilă în apă este utilă deoarece mai elimină din pete. În schimb, e responsabilă pentru mirosuri mai puternice. De asemenea, va trebui să schimbaţi apa zilnic, iar în momentul spălării scutecelor va trebui să târâţi un recipient destul de greu până la maşina de spălat. Nu este de neglijat nici riscul de înec, menţionat anterior. Din acest motiv, tot mai mulţi părinţi preferă să depoziteze scutecele murdare fără înmuiere prealabilă. In ce priveste scutecele murdare cu scaun, acestea pot fi sterse pur si simplu cu o bucata de hartie igienica. Pentru a diminua mirosul (care, oricum, e mult mai putin puternic decat in cazul in care recipientul ar fi plina cu apa) presarati putin bicarbonat in galeata.  
Altii le clatesc pur si simplu, apoi le depoziteaza intr-un recipient fara apa. Aceasta metoda contribuie la eliminarea eventualelor pete. Dacă doriţi să atingeţi cât mai puţin scutecul murdar, puteţi să îl ţineţi deasupra unei găleţi, direcţionând jetul de apă din duş către porţiunea cu pricina. La sfârşit, aruncaţi apa la toaletă.
Puteti spala scutecele zilnic, o data la doua sau chiar la trei zile, insa in cazul in care la pastrati la inmuiat, e de preferat sa le spalati o data la doua zile.
Dupa ce ati pus scutecele in masina de spalat, puteti porni si un ciclu mai scurt de prespalare, fara detergent, pentru a elimina cât mai mult din reziduuri, eu insa am constatat ca acest lucru este necesar doar daca scutecele sunt foarte murdare. Urmează un ciclu de spălare la 60 de grade. Din cate am citit pe site-urile straine unii spala si la 40 de grade, folosind o solutie speciala, care permite dezinfectia scutecelor. Puteţi folosi doar jumătate din cantitatea de detergent recomandată de producător, pentru a nu irita pielea bebeluşului. La sfârşit, in cazul in care a ramas detergent, puteti folosi un ciclu suplimentar de clătire.
Este posibil ca scutecele sa mai aiba si pete, insa daca au fost spalate la 60 de grade, daca miros a curat si daca nu au reziduuri pe ele, atunci nu este o problema de igiena, ci doar una estetica. Petele vor disparea dupa alte doua-trei spalari, insa si mai bine e daca le puneti la uscat în aer liber, deoarece soarele dezinfectează şi chiar îndepărtează din eventualele pete. Eu am vazut pete incredibile, care au disparut ca prin minune dupa ce au stat doar cateva ore la soare. Nici macar nu e necesar sa fie un soare puternic. Petele vor disparea la fel de bine si intr-o zi friguroasa, chiar si intr-una cu ploaie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu