duminică, 23 octombrie 2011

Protecţia de scutec din polar

Am cusut pentru fetiţa mea două tipuri de scutece. Primele au fost scutece cu buzunar, pentru care am realizat şi inserturi, însă apoi am trecut la protecţii de scutec din polar, în care am introdus tradiţionalele scutece din finet. Le-am preferat pe acestea din urmă deoarece se spală şi se usucă mult mai uşor. Protecţia din polar este uşor de folosit, nu are pretenţii mari la spălare, se usucă rapid şi permite o bună aerisire a pielii bebeluşului. Utilizarea acestui sistem este destul de simplă. Scutecele din finet se împăturesc în dreptunghiuri care sunt aşezate în interiorul protecţiei din polar. Atunci când e schimbat scutecul, bucata de finet va fi înlocuită cu alta, curată, iar protecţia de scutec va putea fi menţinută, cu condiţia să nu se fi murdărit. În felul acesta veţi folosi zilnic doar 3-4 protecţii, înlocuind în schimb scutecele de finet ori de câte ori va fi necesar. Permiţând o bună aerisire a pielii, protecţia de polar - a cărei formă este similară cu cea a unui scutec de unică folosinţă - e mai bună decât chiloţeii de plastic folosiţi odinioară.
Marele ei minus, din punctul meu de vedere, este acela că e creată totuşi dintr-un material sintetic. Am considerat însă că această variantă este de preferat scutecelor de unică folosinţă, care au plastic şi gel în componenţă. Aş fi putut alege şi o protecţie de scutec din lână, însă mi s-a părut ceva mai greu de întreţinut şi am amânat realizarea ei pentru atunci când fetiţa va mai creşte.
Un alt minus al protecţiilor din polar este acela că nu sunt total impermeabile. Hăinuţele bebeluşului se mai pot murdări atunci când scutecul de finet din interior este saturat sau atunci când se exercită o presiune constantă asupra polarului (de exemplu atunci când bebeluşul stă pentru mult timp într-un scăunel de maşină). Atunci când vă confruntaţi cu astfel de probleme, soluţia o reprezintă o schimbare mai frecventă a scutecelor de finet sau adăugarea unui scutec suplimentar ori a unui insert absorbant (de recomandat pe parcursul nopţii). În general, eu schimb scutecul de finet de 8-12 ori pe zi, în funcţie de cât de des mănâncă fetiţa, iar în felul acesta nu avem “accidente”.
Scutecele din finet le puteţi achiziţiona din comerţ. Se găsesc în magazinele cu hăinuţe pentru bebeluşi, la doar 6-7 lei bucata. În cazul nostru s-au dovedit a fi suficiente doua-trei duzini de scutece, în condiţiile în care le spăl o dată la două zile. O altă variantă ar fi să cumpăraţi finet din magazinele de textile, să îl tăiaţi în pătrate sau dreptunghiuri cu laturi de 70-80 de centimetri, surfilând apoi marginile. Nu prea merită să le tăiaţi mai mici, având în vedere că bebeluşii cresc repede. Mai ţineţi cont şi de faptul că materialul mai intră la apă, reducându-şi dimensiunile cu până la 10%.
Scutecele din finet pot fi împăturite în mai multe feluri. Există stiluri foarte drăguţe, dar necesită în general ace de siguranţă sau un sistem special de prindere (snappi). Eu nu am avut curajul să folosesc ace de siguranţă şi nu am avut snappi, aşa că am preferat să împăturesc pur şi simplu scutecul în 8 şi să îl pun în protecţia de polar. Cei care preferă alte sisteme pot găsi aici câteva tehnici ingenioase:

http://dirtydiaperlaundry.com/how-to-fold-a-flat-kite-style/
http://dirtydiaperlaundry.com/how-to-fold-a-flat-origami-style/
http://dirtydiaperlaundry.com/how-to-fold-a-flat-diaperbag-style-video-and-image-tutorial/

Iar acesta este stilul extrem de simplu, pe care l-am ales eu:

http://dirtydiaperlaundry.com/how-to-pad-fold-a-flat-easy-to-follow-video-tutorial/

În ce priveşte protecţia de scutec din polar, pentru mine s-au dovedit a fi suficiente 8-10 bucăţi pentru trei zile. Polarul este un material sintetic, creat în 1979 de Malden Mills, foarte uşor, moale şi simplu de spălat. E folosit pentru crearea şepcilor, fularelor, hainelor, echipamentelor sportive sau a păturilor. Nu absoarbe umezeala, permite aerisirea pielii. Pe de altă parte, nu poate fi călcat, este uşor inflamabil. Dacă aveţi acasă haine sau pături mai vechi din polar, puteţi să le folosiţi pentru confecţionarea protecţiilor de scutec. Dacă nu, cumpăraţi o pătură nouă. O puteţi găsi în hipermarket, la 20-50 de lei. Pentru ca o astfel de pătură să fie utilă, trebuie să fie cât de cât impermeabilă. În vederea testării, e suficient să puneţi un strop de apă pe material. În cazul în care lichidul va fi absorbit, materialul nu este bun. Dacă picătura se menţine la suprafaţă, păstrându-şi forma uşor bombată, chiar sferică, atunci ar trebui să fie ok. În cazul în care veţi face acest test şi cu alt tip de material, nu vă lăsaţi păcăliţi de faptul că lichidul nu va fi absorbit, în momentul în care îl veţi aplica pe o suprafaţă textilă, proaspăt cumpărată din comerţ. De multe ori, astfel de materiale sunt impregnate cu o substanţă care le face mai lucioase, mai prezentabile, dar care iese de obicei după prima sau a doua spălare.
Un alt lucru de care trebuie să ţineţi cont este faptul că există mai multe tipuri de polar. Cele mai groase sunt cele mai bune, fiind mai impermeabile. Dacă însă aveţi un tip mai subţire, folosiţi strat dublu. Eu am mai avut şi ghinionul să nimeresc un material care se destrăma pe la margini, dar se poate remedia şi această problemă, surfilând marginile.
În fine, protecţia de scutec se face în felul următor. Se decupează o bucată de material folosind tiparul pentru scutec (găsiţi pe blog şi câteva instrucţiuni despre modul în care puteţi realiza un tipar pe măsura bebeluşului dumneavoastră). Dacă materialul e mai subţire, decupaţi două bucăţi identice. Surfilaţi marginile, apoi puneţi cele două bucăţi una peste alta şi coaseţi marginile de jur împrejur, astfel încât feţele mai frumoase să fie la exterior. E gata pe jumătate.
Dacă aveţi o maşină de cusut şi vă pricepeţi să puneţi elastic, în jurul coapselor şi la spate, e foarte bine. Dacă nu, atunci puteţi să faceţi aşa cum am făcut eu, adică să coaseţi nişte pliuri, care pot să strâmteze protecţia de scutec exact acolo unde e nevoie. Pentru aceasta, împăturiţi materialul de parcă aţi încheia un scutec de unică folosinţă. Marcaţi punctul în care se intersectează clapetele din spate cu partea anterioară a scutecului. Veţi realiza pliurile pornind din faţă înspre partea din spate. Îndoiţi materialul, realizând un pliu de aproximativ un centimetru. Coaseţi marginile. Apoi, mai faceţi două pliuri asemănătoare, pentru a strânge materialul din jurul picioruşelor. Mai faceţi două astfel de pliuri şi în spatele scutecului, având grijă să le amplasaţi simetric şi cât mai aproape de centru, adică de locul unde s-ar afla coloana vertebrală a copilului.
Apoi coaseţi scaiul, exact ca la scutecele de unică folosinţă, prinzând o bandă cât mai lungă în faţă, astfel încât scutecul să fie ajustabil şi să poată fi folosit şi atunci când bebe va mai creşte. Aveţi grijă să cumpăraţi un scai de cât mai bună calitate, care să reziste la mai multe spălări şi să poată susţină “pachetul” de scutecele.
Şi cu asta, sunteţi gata!

Un comentariu: