duminică, 23 octombrie 2011

Scutecele cu buzunar

Acesta a fost primul tip de scutece pe care le-am cusut pentru fetiţa mea. Sunt bune şi ele, dar odată cu venirea toamnei am constatat că prefer ceva care se usucă mai repede. Oricum, pentru cei care doresc această variantă, iată cum se procedează. Un astfel de scutec este alcătuit din două straturi: unul aflat la exterior, care este impermeabil, iar altul la interior, care intră în contact cu pielea copilului şi trebuie să fie dintr-un material natural, cât mai plăcut la atingere. Pentru exterior am preferat polarul, iar pentru interior, finetul. Între cele două straturi, există o deschizătură, care permite introducerea, în interiorul scutecului, a unui material absorbant. Acesta trebuie scos după fiecare utilizare, înainte de a fi spălat. În acest fel poate fi curăţat mai uşor şi se usucă mult mai repede. Un scutec în interiorul căruia ar fi cusut materialul absorbant s-ar usca mult mai greu.
Procedura de realizare seamănă foarte mult cu cea a protecţiei de scutec din polar, doar că de astă dată este vorba despre două materiale diferite.
Prin urmare, se decupează câte o bucată de polar şi una din finet, folosind tiparul pentru scutec (găsiţi pe blog şi câteva instrucţiuni despre modul în care puteţi realiza un tipar pe măsura bebeluşului dumneavoastră). Cele două bucăţi se coase de jur împrejur, având grijă ca părţile mai frumoase să se afle la interior. Foarte important este să nu coaseţi latura corespunzătoare bazei mici a scutecului, pe unde ar urma să fie introdus materialul absorbant. Însă puteţi să surfilaţi atât marginile polarului, cât şi ale finetului corespunzătoare acestei laturi.
Dacă aveţi o maşină de cusut şi vă pricepeţi să puneţi elastic, în jurul coapselor şi la spate, e foarte bine. Apoi întoarceţi scutecul pe dos.
Dacă nu le aveţi cu elasticul, atunci puteţi să coaseţi nişte pliuri, care pot să strâmteze protecţia de scutec exact acolo unde e nevoie. Pentru aceasta, împăturiţi materialul de parcă aţi încheia un scutec de unică folosinţă. Marcaţi punctul în care se intersectează clapetele din spate cu partea anterioară a scutecului. Îndoiţi materialul, realizând un pliu de aproximativ un centimetru. Coaseţi pe margine. Apoi, mai faceţi două pliuri asemănătoare, pentru a strânge materialul din jurul picioruşelor. Mai faceţi două astfel de pliuri şi în spatele scutecului, având grijă să le amplasaţi simetric şi cât mai aproape de centru, adică de locul unde s-ar afla coloana vertebrală a copilului.
Apoi coaseţi scaiul, exact ca la scutecele de unică folosinţă, prinzând o bandă cât mai lungă în faţă, astfel încât scutecul să fie ajustabil şi să poată fi folosit şi atunci când bebe va mai creşte. Aveţi grijă să cumpăraţi un scai de cât mai bună calitate, care să reziste la mai multe spălări şi să poată susţină “pachetul” de scutecele.
Pentru insertul absorbant, puteţi folosi şi un scutec de finet împăturit sub forma unui dreptunghi, dar este de preferat un material cu ceva mai multă “ţinută’, care nu riscă să se adune într-un singur loc, permiţând astfel scurgeri.
Inserturile pot fi realizate dintr-un material ceva mai gros, bun absorbant, şi unul mai subţire. În acest sens puteţi folosi un prosop şi un tricou mai vechi sau flanel. Le tăiaţi sub forma unui dreptunghi şi le coaseţi marginile. Este de preferat să folosiţi două materiale diferite, deoarece în acest fel creşte capacitatea de absorbţie.
Puteţi să coaseţi inserturi mai mici, cu dimensiunile de 15/35 centimetri, iar în acest caz va trebui să introduceţi în scutec trei sau patru bucăţi. Puteţi de asemenea să le faceţi mai mari, de 30/35 centimetri sau de 45/35 centimetri, împăturindu-le mai apoi în două respectiv în trei, înainte de a le introduce în scutec.
Desigur, la fiecare schimbare, trebuie folosit un alt scutec. În acest caz, nu pot fi schimbate doar inserturile, aşa cum s-a procedat la protecţia din polar.
Şi în acest caz am constatat că sunt necesare zilnic 8-12 scutece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu